Гриби
Мета: розповісти про безпеку та небезпеку грибів, основні причини отруєнь грибами, симптоми отруєнь та першу допомогу при отруєннях.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвинення симптомів серцево-судинної недостатності.
Перша допомога при отруєнні грибами.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) — з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
- Викличте “Швидку медичну допомогу”.
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Обговорення з учнями висловлювань. Хай вони пояснять, чому не можна довіряти таким тлумаченням. Організуйте роботу в малих групах, роздайте кожній групі по картці з одним висловлюванням і попросіть їх підготувати виступ, обговоривши кожний.
1.“Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
2.“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
3.“Усі гриби в молодому віці їстівні”.
4.“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
5.“Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
6.“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
7.“Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
8.“Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”