Здорове харчування дітей
Здорове харчування дітей – спільна проблема батьків і школи
Здавалося б, ми так багато знаємо про харчування, і водночас так мало займаємося цією проблемою. Тим часом стан здоров’я дорослої людини багато в чому визначається якістю харчування саме в дитячому віці, коли відбувається бурхливий ріст організму і обмінні процеси в ньому перебігають найінтенсивніше. При цьому правильно розроблене й організоване харчування дитини забезпечує нормальний фізичний розвиток, запобігає багатьом хронічним захворюванням. За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% — від генетичних особливостей і на 60% — від збалансованого харчування.
Зокрема, йдеться про проблеми в організації шкільного харчування, а саме – про забезпечення дітей гарячим повноцінним обідом.
У школах харчування дітей відбувається під наглядом медичного персоналу та педагогів. Наявність постійного контролю з боку навчального закладу, узгодження раціону з районною санстанцією, свідчить про те, що асортимент страв шкільних їдалень здатен забезпечити організм дитини основними елементами, необхідними для його правильного розвитку.
Можливостей шкільних їдалень достатньо для того, щоб забезпечити учнів гарячими стравами за кошти батьків, але діти, на жаль, віддають перевагу швидкій розрекламованій їжі з найближчого кіоску, яких зараз навколо навчальних закладів немало. Нові досягнення науки привели до того, що сьогодні складно знайти в продажу натуральні, нешкідливі для здоров’я продукти харчування. Тому консерванти, барвники, стабілізатори, гормони, антибіотики, підсолоджувачі й інші харчові добавки, небезпечні для людини, стали невід’ємною частиною нашого щоденного раціону. І якщо організм дорослої людини зі сформованими системами захисту здатний хоча б частково нейтралізувати або вивести ці агресивні речовини, то з дитячим ситуація куди небезпечніша. Інтенсивний ріст дитини, становлення травної, імунної й інших систем, розумові навантаження в школі, статеве дозрівання потребують особливого підходу до якості харчування школярів, без повноцінності якого неможливо забезпечити гармонійний розвиток дитячого організму. Тому проблему повноцінного харчування розв’язати можна тільки спільними зусиллями школи й батьків.
На превеликий жаль, більшість батьків не надають особливого значення пристрасті дітей до солодких газованих напоїв, чіпсів, «мівін», випічки. Незважаючи на численні повідомлення в засобах масової інформації про небезпечні інгредієнти в продуктах, «люблячі» батьки завдають величезної шкоди здоров’ю своїх дітей, купуючи такі продукти.
В останній час серед учнів середніх шкіл ми спостерігаємо значне поширення хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо гастриту, — запалення слизової оболонки шлунку з характерними болями. Причини — порушення режиму харчування, зниження імунітету і стреси.
Дітям необхідно більше знати про користь гарячого харчування, про необхідність щоденного вживання овочів та фруктів, про обов’язкове вживання супів, тощо. І в першу чергу, сформувати у дитини свідоме ставлення до правильного харчування повинні батьки, сім’я.
Шановні батьки, зверніть увагу на ту їжу, що вживає Ваша дитина під час перебування у школі. Шкільна їдальня працює для всіх учнів і вартість гарячого обіду не перевищує вартості упаковки чіпсів, тобто близько 6-7 грн. Привчіть її до гарячого харчування у шкільній їдальні. Адже якісне харчування (і в школі, і вдома) — це найважливіший чинник зміцнення здоров’я школяра, а відтак і запорука його нормального фізичного й інтелектуального розвитку.