Правила безпеки при збиранні грибів .
ГРИБИ
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
— вживання отруйних грибів;
— неправильне приготування умовно їстівних грибів;
— вживання застарілих або зіпсованих їстівних грибів;
— вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)
Симптоми отруєння:
— нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення;
— зниження артеріального тиску;
— судоми, мимовільне сечовиділення; проноси;
— розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, дотримуйтесь наступних правил:
— НЕ збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, — якими б апетитними вони не здавалися;
— НЕ збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирищах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
— НЕ збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у якої є потовщення — «бульба»- обрамлене оболонкою;
— НЕ збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, застарілих , в’ялих, червивих або ослизлих;
— НЕ збирайте ніколи пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;
— НЕ збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;
— НЕ порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у довідниках — вони не завжди відповідають дійсності;
— НЕ куштуйте сирі гриби на смак;
— НЕ лінуйтеся вдома ще раз перевірити принесені гриби, особливо ті, які збирали діти — усі сумнівні сміливо викидайте;
— НЕ залишайте нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом — викиньте її;
— НЕ залишайте у маслюків та мокрух на капелюшку слизьку плівку, ретельно промийте їх;
— НЕ зволікайте із кулінарною обробкою грибів в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута;
— НЕ забудьте при обробці кип’ятити гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
— НЕ забудьте обов’язково вимочити або відварити умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка;
— НЕ пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
— НЕ розчиняються у шлунку отруйні речовини грибів зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
— НЕ вживайте декілька днів підряд гриби, які досі вважались їстівними, але містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх, також може статись отруєння;
— НЕ зневажайте і суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;
— НЕ вживайте гриби, які довго зберігалися, а обов’язково прокип’ятіть їх 10-15 хвилин.
УВАГА!
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
«Усі їстівні гриби мають приємний смак».
«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
«Усі гриби в молодому віці їстівні».
«Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».
Первинними ознаками отруєння є:
— нудота, блювота;
— біль у животі, пронос ;
— симптоми з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості спожитих грибів;
— біль та напади нудоти повторюються декілька разів, а смерть настає через 5-10 днів-після отруєння;
Перша допомога при отруєнні грибами:
— викличте швидку медичну допомогу;
— одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
— натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
— випийте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
— після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай; каву або злегка підсолену воду, щоб відновити тим самим водно-сольовий баланс;
— покладіть на живіт і на ноги потерпілого грілки для полегшення стану;
— з’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
— вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишковику;
— займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте!
- Не збирайте та не їжте гриби зовсім — без грибів можна прожити.
- Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях — магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках; особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
- Збирайте і купуйте тільки такі гриби; про які вам добре відомо, що вони їстівні.